Pandekagemaskiner findes i mange typer og prisklasser. Dit valg afhænger for eksempel af om du skal bruge den privat i hjemmet eller til erhvervsmæssig brug i en pandekagebod eller i et crêperi. Her kan du læse om du skal vælge en dyr eller en billig, med gas- eller el-tilslutning, som enkelt eller dobbelt-plade, og meget mere.

 

Erhverv VS privat

Den vigtigste forskel ligger i spørgsmålet om du skal bruge maskinen privat eller til erhverv.

Pandekagemaskine til privat brug

 

Du kan hurtigt se forskel, ikke mindst på prisen. Maskiner til privat brug ligger typisk i prislejet 250 til 1.000 kr inklusiv moms. Du kan let genkende denne slags maskiner, da de normalt er små kompakte maskiner, lige som den du ser på billedet her. Denne model er fra www.gaverogsager.dk. Disse har ofte en bageplade på 30 cm lavet med en non-stick overflade. Skal du bruge den privat er den ganske fin, omend du også sagtens kan bruge en almindelig pande.

 

 

Professionel pandekagemaskine

Maskiner til professionel brug er meget større og mere rubuste end dem til privat brug. Som standard har de en bageplade på 40 cm, hvilket giver dig den klassiske franske crepe, stor nok til at lave madpandekager og lækre dessertpandekager. Denne type maskine findes som meget billige modeller ned til 1.500 kr eksklusiv moms. Typisk er disse lavet i Kina, og kvaliteten er tvivlsom. Hvis du er seriøs omkring din forretning, skal du vælge en maskine der er lavet til intensivt brug, og helst en der er produceret i europa, så du er sikker på at du nemt kan få reservedele inden for kort tid. En god pandekagemaskine der holder i manger år koster alt fra 4.000 kr eksklusiv moms. Modellen på billedet er fra franske Krampouz og fås bl.a. på www.vapa.dk.

 

Elektrisk VS gas

Gas brænder pandekagemaskine1
Gas brændere på en pandekagemaskine.

Pandekagemaskiner til privat er altid elektriske, men maskiner til erhverv findes både som elektrisk (230 eller 400 volt) og til gas. Hvis du skal have en til gas, skal du sikre dig at den er indstillet til det danske gastryk, som er 30 mBar. Pas derfor på hvis du køber den i tyskland. Spørg altid forhandleren inden du køber!

Varmelegeme elekstrisk
Varmelegemer i en elektrisk pandekagemaskine.

Hvis du skal stå på et marked eller på det lokale torv, er det mest fleksibelt for dig, at vælge en pandekagemaskine til gas, da du ikke kan være sikker på at stå et sted med eltilslutning. Med gasmaskiner, kan du stå alle steder. Gas pandekagemaskiner er ofte en smule dyrere end dem til el, men til gengæld er det billigere at køre på gas end el. Derudover bliver gasplader hurtigere varm end dem der kører på el.

Hvis du vælger en model til gas, er det en god ide, at få en der er med termostat/termostatik, hvor du indstiller temperaturen én gang, og så regulerer maskinen selv brænderen så pladens temperatur holdes stabil. Den manuelle uden termostatik, skal du selv regulere temperaturen på, men det anbefaler vi ikke, da pladen hurtigt bliver for varm, hvis du ikke bruger maskinen i bare 10 minutter. Det betyder at den efterfølgende crepe brænder på. Derudover skal der være en sikkerhedsventil der gør, at der lukkes for gastilførslen når flammen går ud. Spørg din forhandler om inden du køber.

Hvis du skal stå indendørs i en cafè/creperi er det nemmest at få en elektrisk maskine. , med mindre du ikke har meget strøm lagt ind i lokalerne.

 

Single VS double

Inden for professionelle maskiner er det muligt at vælge mellem maskiner med en enkelt plade og to plader. Ofte er de dobbelte maskiner lidt mere end dobbelt så dyre, men ellers er der ikke nogen stor forskel, da pladen er i samme kvalitet. For dig der har en mobil bod, eller tager ud til arrangementer, har brug for udstyr der er nemt at flytte rundt. Derfor vil vi typisk anbefale at du køber to enkelte i stedet for en dobbelt. Er det til en café eller crêperi, har det ikke nogen betydning, da den ikke skal flyttes rundt.

Dobbelt krampouz gas crepemaskine
Dobbelt pandekagemaskine.